Kako je proslava jednog blagdana zavadila stanovnike dva otoka



Stanovnici Biševa nezadovoljni su što Komižani na njihov otok dolaze slaviti njihovog zaštitinika, ali i zbog toga što svake godine dovedu na Biševo više od sto tisuća turista koji u cjelosti okupiraju Modru špilju

Silvestrovo je najveći biševski praznik jer je sveti Silvestar zaštitnik otoka. Nekada su na taj dan Biševljani palili krijes u kojemu je izgorjelo sve staro, a u crkvi su imali jednostavno misno slavlje. Obred je vodio najstariji otočanin u mjesnoj biševskoj crkvi. No, danas je, ističu autori projekta iOtok - zimske priče s Biševa u novoj epizodi interaktivne dokumentarne serije, ovaj praznik postao turistički događaj Komiže. Otok okupiraju Komižani i mimo Biševljana pripremaju vlastitu svetkovinu kao da su došli na nenaseljeni otok. Na Biševo ih vozi rodica koju mještani zovu 'Prugom'. Vlasnik brodice je Komiža, a nosi naziv 'Sveti Silvestar', po zaštitniku Biševa. Komižani na otok donose svoje vino i pečeni odojak, sa sobom dovode svećenika i, kao porugu Biševljanima, ispred crkve zabijaju komišku zastavu.

Zbog toga se Biševljani Lada, Lucio, Nikica, Zvonko i Mićo osjećaju kao da su im Komižani preoteli praznik i organizirali ga po svojim željama. Iako su Biševljani Lada i Lucijo ukrasili mjesnu crkvu, a ostali otočani pripremili krijes, Biševljani ostaju ispred, dok su Komižani u crkvi.

- Sveti Nikola je zaštitnik grada. To je gradska zastava Komiže koja nema veze s Biševom. Oni su to donijeli otkad su počeli s ovom ceremonijom, to je sve njihova politika – priča autorima serije iOtok kuhar Lucijo, jedan od preostalih 12 stalnih stanovnika Biševa.


Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.